Symptomen
 ·Voet en Enkel
 ·Muscoskeletal
 ·Diabetis
 ·Artritis PatiŽnten
FOOTMAXX
 ·Loop Patroon Analyse
Producten
 ·Orthotic Soorten
 ·Meningen
Doelgroepen
 ·Atleten
 ·Kinderen
 ·Diabetes PatiŽnten
 ·Senioren
 ·Artritis PatiŽnten
Professionals
 ·PatiŽntvoordeel
 ·Chondromalacia Patella
 ·Plantar Fasciitis
 ·Achilles Tendonitis
 ·Shin Splint
 ·Morton's Neuroma
 ·ITB Syndroom
Contact
 ·Vestigingen

CHONDROMALACIA PATELLA
(Griekse benaming betekent "het zachter worden van het kraakbeen.")

Wat is het?

Chondromalacia is een toestand waar het kraakbeen aan de achterzijde van de patella (Knieschijf) geÔrriteerd raakt, en pijnlijk wordt, omdat het wrijving veroorzaakt tegen de femoral (dijbeen) condyle.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

PatiŽnten klagen vaak over pijn onder de knieschijf aan de binnenkant van de knie en hoofdzakelijk met trap lopen (naar boven erger als naar beneden) en heuvels. Ze klagen ook over pijn en stijfheid na een tijd zitten.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Tijdens het normale loop patroon, draaien de femur (dijbeen) en tibia (scheenbeen) gelijk met elkaar (m.a.w. intern tijdens pronatie en extern tijdens supinatie). Helaas, ontstaat Chondromalacia als een persoon een over-pronatie op loopt, loopt ook de tibia vast in de talus, en dan draait de knie door in de interne fase (waar Supinatie in de middenstand hoort te starten in het normale patroon) terwijl de femur de opdracht van de hersens krijgt om extern te draaien over de middenstand. Het resultaat? De rotatie loopt nu tegen elkaar in, en zorgt ervoor dat patella gaat wrijven tegen de mediaal femoraal condyle in plaats van dat ze gewoon normaal van beneden naar boven bewegen, dit veroorzaakt de pijn, en de schade tegen het kraakbeen.


Hoe wordt het behandeld?

Aangezien het probleem wordt veroorzaak door over-pronatie, kan de patiŽnt worden voorzien van Orthotics, en zal waarschijnlijk minder pijn hebben binnen enkele weken, en een complete genezing kan worden bereikt binnen een aantal maanden (meestal 2 - 3 maanden).