Symptomen
 ·Voet en Enkel
 ·Muscoskeletal
 ·Diabetis
 ·Artritis PatiŽnten
FOOTMAXX
 ·Loop Patroon Analyse
Producten
 ·Orthotic Soorten
 ·Meningen
Doelgroepen
 ·Atleten
 ·Kinderen
 ·Diabetes PatiŽnten
 ·Senioren
 ·Artritis PatiŽnten
Professionals
 ·PatiŽntvoordeel
 ·Chondromalacia Patella
 ·Plantar Fasciitis
 ·Achilles Tendonitis
 ·Shin Splint
 ·Morton's Neuroma
 ·ITB Syndroom
Contact
 ·Vestigingen

PLANTAR FASCIITIS
(Hiel Aansporing Syndroom)

Wat is het?

Plantar fasciitis is een klacht waar de plantaar fascia trekt aan de periosteum (Vezel Membraan die de botten bedekt) bij de calcaneus (hielbeen) dit veroorzaakt ontstekingen en pijn.

De plantaar fascia is een weefsel dat werkt als een stabilisator en schokbreker, die de integriteit van de voeten onderhoud. Het begint bij het plantaar aspect (onderkant) van de calcaneus en zit vast aan de metatarsal (van de middenvoet) koppen en gaat verder in de proximale phalanges (tenen) waar het de vorming van de firbrous flexor sheath maakt tot in de tenen.


Wat zijn de meestvoorkomende symptomen?

PatiŽnten klagen over zware pijnen in de hiel bij de achterzijde. (plantaar oppervlakte van de calcaneus) voornamelijk bij de eerste stappen van de dag, of als de voet lange tijd niet is gebruikt (bv. Lange zit periode) dus pijn na rust.

Hoe wordt het veroorzaakt?

De Plantar Fascia wordt herhaaldelijk verdraaid, omdat de calcaneus in de achtervoet stabiel is terwijl de voorvoet aan het over-proneren is. Deze kracht zorgt ervoor dat de Plantaar Fascia gaat onsteken, omdat het zwakste deel van de Plantaar Fascia aan de periosteum (botvlies) van de calcaneus vast zit. Als de Plantaar Fascia constant verdraaid wordt, wordt de periosteum van de Calcaneus weg getrokken en veroorzaakt pijn en ontstekingen. Als dit vaak genoeg gebeurt, dan groeit de Calceneus verder naar de Plantaar Fascia toe, om zich weer vast te maken. Deze groei wordt genoemd: `Hiel Spoor`.

De pijn wordt gevoeld in de eerste stappen die je op de dag zet, omdat tijdens de nacht, de vezels van de Plantaar Fascia band proberen om te helen door breekbare nieuwe vezels te vormen, en wanneer de persoon gewicht op de voet zet, gaat het scheuren weer beginnen en wordt de pijn intensiever.

Hoe wordt het behandeld?

Omdat het probleem veroorzaakt wordt door over-pronatie, kan de patiŽnt met Orthotics minder over-pronatie hebben, en zal waarschijnlijk binnen een aantal weken minder pijn hebben, en binnen enkele maanden kan een volledige genezing plaats vinden.