Symptomen
 ·Voet en Enkel
 ·Muscoskeletal
 ·Diabetis
 ·Artritis PatiŽnten
FOOTMAXX
 ·Loop Patroon Analyse
Producten
 ·Orthotic Soorten
 ·Meningen
Doelgroepen
 ·Atleten
 ·Kinderen
 ·Diabetes PatiŽnten
 ·Senioren
 ·Artritis PatiŽnten
Professionals
 ·PatiŽntvoordeel
 ·Chondromalacia Patella
 ·Plantar Fasciitis
 ·Achilles Tendonitis
 ·Shin Splint
 ·Morton's Neuroma
 ·ITB Syndroom
Contact
 ·Vestigingen

SHIN SPLINT
(Mediale = tibialis posterior of achterzijde scheenbeen spier EN Anteriore = tibialis anterior of voorste scheenbeen spier)

Wat Is Het?

De mediale shin splint is een toestand waarin het periosteum (beenvlies) van het Tibia (scheenbeen) beschadigd raakt als hij door een overbelaste tibialis posterior spier weg wordt getrokken. Anteriore shin splints is een toestand waarbij de bloedstroom wordt tegengehouden van de voorzijde van de scheenbeen door HyperTrophy (Verdikking/Zwellingen) van de overbelaste tibialis anterior spier.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Mediale Shin Splints: PatiŽnten klagen vaak over een dof zeurende pijn, of andere vorm van pijn langs de binnenzijde van de scheenbeen. Zodra het begint, zal elke activiteit dan ook de zaken verergeren. Anteriore Shin Splints: PatiŽnten klagen over een dof zeurende pijn die zich aan de voorzijde van de scheenbeen bevindt. In het ergste geval kan dit een medisch noodgeval worden, omdat er geen bloed doorstroomt en dus kan leiden tot neurosis en gangrene.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Mediale Shin Splints: De tibialis posterior is een anti-pronatie spier door zijn aanhechting aan het binnen aspect van de voet. Tijdens over-pronatie wordt de pees van de tibialis posterior uitgerekt, en trekt daarom met forse kracht op de wekere delen, voornamelijk op de periostreum van het scheenbeen. De kleine pijnvezels van het periosteum worden kapot getrokken en veroorzaken pijn en chronische ontstekingen. Anteriore Shin Splints: De tibialis anterior is ook een anti-pronatie spier door zijn aanhechting aan het midden aspect van de voet. Tijdens over-pronatie moet de Tibialis anterior continu werken om de over-pronatie tegen te houden en worden dus die zwellingen in de spier veroorzaakt. Doordat de voorzijde compartiment van het scheenbeen wordt belemmerd van bloed raakt de tibialis anterior gezwollen en kan er geen bloed en zuurstof meer bijkomen. Dit veroorzaakt hevige pijn. Dit kan in de ernstigste situaties erg serieus worden en moet er misschien geopereerd worden.


Hoe wordt het behandeld?

Mediale en Anteriore Shin Splints. Aangezien het probleem de over-pronatie is, zou de patiŽnt orthotics moeten nemen/passen en zal er waarschijnlijk hulp aan ervaren aangezien er een hoog percentage van succes met orthotics is.