Symptomen
 ·Voet en Enkel
 ·Muscoskeletal
 ·Diabetis
 ·Artritis PatiŽnten
FOOTMAXX
 ·Loop Patroon Analyse
Producten
 ·Orthotic Soorten
 ·Meningen
Doelgroepen
 ·Atleten
 ·Kinderen
 ·Diabetes PatiŽnten
 ·Senioren
 ·Artritis PatiŽnten
Professionals
 ·PatiŽntvoordeel
 ·Chondromalacia Patella
 ·Plantar Fasciitis
 ·Achilles Tendonitis
 ·Shin Splint
 ·Morton's Neuroma
 ·ITB Syndroom
Contact
 ·Vestigingen

ILIO TIBIAL BAND (ITB) SYNDROOM
("Frictie Syndroom")

Wat is het?

De Ilio Tibial band loopt van de heup naar de zijkant van het proximale (begin) eind van het scheenbeen. Zijn functie is weerstand geven tegen het interne draaien van het scheenbeen, evenals het zij-integriteit van het been te behouden. ITB Syndroom "Frictie Syndroom" is een toestand waar de Ilio Tibial Band wordt uitgerekt en verdraait en het distale einde wrijft langs de zijcondyle (knobbel) van het dijbeen.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

PatiŽnten klagen over pijn aan de zijkant van de knie, dat vaak uitbreidt langs de zijkant van de dij, en verder tot aan de heup.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Overspanning van de Ilio Tibial Band. Tijdens het normale loop cyclus/patroon, draaien het dijbeen en scheenbeen op elkaar (d.w.z. Intern/naar binnen tijdens Pronatie, en Extern/naar buiten tijdens Supinatie). Als een persoon aan het over-proneren is, dan raakt het scheenbeen opgesloten in de Talus bij het zadelgewricht en door dit blijft het bij de interne draai-fase doordraaien voorbij het eindpunt. De hersenen geven intussen wel een opdracht aan het dijbeen om extern te gaan draaien. De resulterende tegen-draaien van het dijbeen en scheenbeen veroorzaakt een scherende kracht in de Ilio Tibial Band dit verdraait en rekt de band uit. Het resultaat is dat het distale einde van de band over de zijcondyle van het dijbeen wrijft.


Hoe wordt het behandeld?

Omdat het probleem over-pronatie is, kan de patiŽnt met Orthotics het tegen draaien tussen het dijbeen en het scheenbeen corrigeren.